PS-gänget

Detta sällskap utgörs av en sidogren till huvudföreningen bestående av 5 gamla arbetskamrater med förflutet inom psykiatrin i Göteborg. Vi 5 är Leif, Peter, Björn, Lasse och Nisse. Vi har ett roterande schema med 3-rätters middag inklusive provsmakning av whisky och den utav oss som är arrangör får också lov att invitera en gäst. Samling sker i allmänhet 2 gånger per år och för att fira 15-årsjubileum av våra träffar så åker vi november 2014 till London för en gemensam resa i whiskyns tecken. 

 

London november 2014

PS-gänget firar 15 års jubileum genom att åka på en helgresa till London. I whiskyns tecken utfördes besök på The Whisky Exchange, Royal Mile Whiskys samt på whiskyavdelningen på Harrods. Vädret var inte direkt strålande utan paraply krävdes för det mesta. Whisky konsumerades och inhandlades.

Whiskyprovning 2015-10-03

Sammankomst hemma hos Leif där kvällens gäst var Andreas Mehner. Som vanligt serverades en 3 rätters meny som denna kväll såg ut så här:

  • Förrätt: Grillade pilgrimsmusslor på en bädd av machetesallad med citronbalsamico.
  • Huvudrätt: Grillad flankstek med chimichurri och rostad potatis.
  • Efterrätt: Key lime pie.

Vi provsmakade 8 sorters whisky enligt följande:

  1. Blantons Bourbon 12 YO från Buffalo Trace Distillery
  2. Noah´s Mill Bourbon15 YO från Willet distillers Co
  3. Helleyers road Single malt pinot noir finish NAS
  4. Benriach single bourbon cask Single malt 10 YO
  5. Aberfeldy Single malt 16 YO
  6. Craigellachie Single malt 19 YO
  7. Glenlivet Single malt 21 YO
  8. Talisker Skye Single malt NAS

 

Whiskyprovning 160312

Denna kväll var vi hemma hos den matglade och genomgemytlige Peter Martinsson som lät sina gastronomiska talanger pudras över våra sinnen. Kvällens gäst var Peters arbetskamrat Peter som verkade trivas i denna miljö. Menyn bestod utav:

 

  • Förrätt: Gravad lax på Peters vis med 2 sorters hemgjord gravlaxsås
  • Huvudrätt: Pancetta med rostade rotfrukter och matchande Barolovin.
  • Efterrätt: Hemgjord pannacotta med hemgjord tryffel.

Kvällens provsmakning av whisky bestod av:

  1. Mackmyra NAS private bottling
  2. Nikka Miyagikyo NAS
  3. Craigellachie 13 YO
  4. Glenmorangie Lasanta 12 YO
  5. Highland Park 18 YO
  6. Longmorn 23 YO Private Bottling for Highlander Inn

 

Nedanstående bilder visar på hur trevligt vi har haft det. Nästa sammankomst blir då vi gemensamt besöker Öl & Whiskymässan den 23/4.

 

 

 

 

Whiskyprovning 161015

Denna kväll hade Nisse lagat fantastisk god mat där förrätten bestod av räkor med asiatisk touch ihop med vitt bröd, huvudrätt var sagolikt god anka och efterrätten bestod av porter med choklad. Vi provade därefter 5 st whiskys enligt nedan:

 

  • Nikka from the barrel
  • Craigellachie 13 YO
  • Deanston Organic 15 YO
  • Springbank 16 YO Local Barley
  • Mackmyra Rök

 

 

Whiskyprovning 170408

Denna magiska kväll var vi hemma oss Snyggve som förförde oss med sin kokkonst, fräckisar samt svepande musik. Från skafferiet trollades följande meny fram:

 

  • Skaldjurssoppa smaksatt med chipotle
  • Pulled pork i surdegsbröd med walnötssallad och picklad rödlök
  • Champagnesorbet med jourdgubbar

 

Whiskyprovning ägde rum i form av en vertikal provning av Ardmore enligt följande:

 

  • Ardmore 8 YO från McGibbons Provenance
  • Ardmore 14 YO från Adelphi
  • Ardmore 18 YO från Adelphi
  • Ardmore 20 YO från Douglas Laing
  • Ardmore Heavily Peated NAS från Coopers Choice

 

 

WHISKYPROVNING 171014

Denna gång sågs vi hemma hos Leif på Näset. Middagen var höstlik bestående av svamptoast, Boef Bourignon sam päronpaj med touch av kardemumma. Whiskyn som provades var mindre kända destillerier som börjar på A med undantag av den sista whiskyn.

  • Aultmore 11 YO i Blackadder
  • Allt-a-Bhainne 13 YO Gordon & McPhail
  • Allt-a-Bhainne 18 YO Berry Bros & Rudd
  • Allt-a Bhainne 21 YO Berry Bros & Rudd
  • Ailsa Bay NAS Distillery Bottling
  • Ardbeg An Oa NAS Distillery Bottling

Whiskyprovning 180324

Denna kväll var det samling hemma hos Peter som lika spirituell som vanligt trollade magiska smaker i köket. Kvällens meny bestod av:

  • Förrätt: Små pajer från Balkan med spenat, ost eller köttfyllning.
  • Huvudrätt: Boef Bourgignone med potatisstomp.
  • Creme Bruleé

Whiskyprovningen var först en vertikal provning av Mortlach enligt följande.

  • Mortlach 10 YO från Hunter Laings old malt cask serie.
  • Mortlach 10 YO från Hunter Laings old malt cask serie (tvillingfat till den förra)
  • Mortlach 15 YO Artist La Maison de Whisky
  • Mortlach 24 YO från Hart Brothers

Utöver dessa sorter trollade Peter även fram lite 18 YO Highland Park, en lagrad Tequila samt en specialare från Mackmyra.

 

Whiskyprovning 181027

DEnna magiska afton när de första snöflingorna föll var vi hembjudna till Björn i lerum. Vi övriga startade med vår "för-öl" på bakfickan på en sunkig kinakrog i Lerums centrum. Väl hemma hos Björn serverades god öl i vardagsrummet. Kvällens meny:

  • Förrätt: Gubbröra på kavring.
  • Huvudrätt: Höstgryta med pressad potatis och sallad.
  • Efterrätt: Blandade ostar.

Efter avslutad måltid provsmakades ädla drycker bestående av:

  • Annandale private cask (3 år och 4 månaders lagring)
  • Blair Athol 8 YO Beeswax on a cello från SMWS
  • Zacapa XO
  • 27 årig rom från okänt destilleri på Trinidad Carnival Concerto från SMWS
  • Ardmore 11 YO A drizzle of syrup on salted ribs från SMWS

 

 

WHISKYPROVNING 190323

Denna träff var Nisse den inbjudande och vi samlades på hans lantställe i Röe där han tog emot med buller och brak. Då Leif, Björn, Lasse och Peter anlände så serverades det en thasoppa med sting. Efter detta så provsmakades vi 2 sorter hemtagna från destelleriet Broad Branch i North Carolina hemtagna av Lasse på hans odysse på andra sidan Atlanten. Dessa sorter var:

  • Sungrazer NAS handcrafted rum
  • Nobilium Bourbon NAS

Därefter tog vi en liten promenad i krokarna där vi äntligen fick beskåda Nisses berömda brygga. Senare på kvällen serverades det givetvis en trerätters meny enligt följande:

  • Stekta pilgrimsmusslor på toast
  • Grillad renytterfilé med Karl Johansvampsås, grillad delikatesspotatis och sallad

  • Limepannacotta

Efter en lyckad måltid måste vi givetvis dricka kaffe och kvällens lina beträffande avec/provsmakning var:

  • Armagnac Musk-coated candyfloss 18 YO från SMWS
  • Ardnamurchan 3:d edition NAS

  • Balvenie Caribbean cask 14 YO

  • Tobermory 24 YO i Part Nan Angelen serien

  • Mortlach 25 YO Gordon & McPhail

 

 

Whiskyprovning 191109

Denna kväll var Snyggve sammankallande. Med sina liljevita händer trollade han fram god mat som serverades till oss övriga där Snyggve bjöd in sin gode vän Björn C som såg till att kvällen blev munter. Snygge bjöd på fantastisk god mat bestående av smörrebröd med räkor, lax och västkustsallad till förrätt. Huvudrätten bestod av en sagolik boullabaisse och efterrätten bestod av chocklad creme brulée.

Kvällens whiskyprovning inleddes med Advanced Master Class No 1.1 från High Coast distillery där vi fick känna på hur olika rostningsgrader på fatet kunde förändra smakupplevelsen av deras orökta whisky.

Efter detta så plockade Snyggve fram lite godsaker från sitt hemliga skåp i form av bla tidigare klubbuteljeringar från Port Charlotte, Springbank och Kilchoman. Vidare testades även Lagavulin distillers edition och BJ langade fram Bergslagens Sherry Darling.

Whiskyprovning 200321

Denna kväll var det Leif som bjöd in. Kvällens gäst var Bertil Karlsson som liksom oss övriga (utom Nisse) är andelsägare i både Annandalefatet och Ardnamurchanfatet. Kvällens meny:

  • Förrätt: Vitlöksmusslor med hasselnötsmör
  • Huvudrätt: Grillade lammracks med rostad potatis, bakade kvisttomater och chimmichurri.

  • Efterrätt: Glass med tillbehör.

Kvällens whiskytema var Irländsk whisky enligt nedan:

  • Green Spot Pure Pot Still Irish whiskey.
  • Yellow Spot 12 YO Pure Pot Still Irish whiskey.

  • Red Spot 15 YO Pure Pot Still Irish Whiskey.

  • Midleton Very Rare 2019 years version.

 

 

Whiskyprovning 201010

Denna lördagkväll hemma hos matoraklet Peter bjöds det som vanligt på förförisk kokkonst. Med sina liljevita händer trollade Peter fram följande meny:

  • Förrätt: 2 sorters toast (Skagenröra och laxröra)
  • Huvudrätt: Maffig köttgryta bestående av 2,5 kg kött med annat smått och gott

  • Dessert: Chokladtårta

Kvällens whiskyprovning bestod av nedanstående sorter:

  • High Coast QUERCUS I-IV (4 sorters ek)
  • Tripping int the blue Peter garden: 27 årig Glenlossie fråm SMWS

  • Desire lines: 28 årig Benriach från SMWS

Whiskyprovning 211113

Denna kväll avnjöts i Lerum hos BJ efter att Nisse först fått betala hutlöst med dricks på baren Piano i Lerums centrum. Nisse hade dessutom väldigt svårt att hålla koll på sin telefon som ofta dansade ned på golvet.
Björn bjöd på möljande meny:
  • Förrätt: Sallad med valnötter och ost inklusive toast toppat med balsamico.
  • Huvudrätt: Helstekt entrecote med potatisgratäng och sallad.
  • Dessert: Glass på maräng.

Givetvis hade vi sedvanliga whiskyprovning och denna gång blev det en vertikal provning av 4 st Benrinnes från 4 olika independent bottlers.

  • 11 YO Madeira finish från Meadowside blendings
  • 13 YO från The Single Malts of Scotland
  • 22 Y0 från La Maison du Whisky
  • 24 YO från Hunter Laing

Whiskyprovning 220305

Denna lördag åkte i upp till Nisses lanställe i RÖ och blev mottagna med Nisses stepdans. Till lunch inmundigades fisksoppa och efter en promenad till den berömda bryggan serverades det en 3-rätters middag bestående av chips med gräddfil, rödlök och löjrom till förrätt, biff wellington till huvudrätt och gino yill dessert.
Kvällens whiskytema blev 7 sorters Dalmore som smakade mycket bra.
 

Whiskyprovning 231112

Denna kväll var vi hemma hos Snyggve som lika sexigt som vanligt förförde oss med sin matlagningskonst. Kvällens gäst var Snyggves arbetskamrat Claes Öhlander som smälte fint in i gänget.
Kvällens meny bestod av:
  • Förrätt: Kallrökt lax med avokado och wasabikräm
  • Huvudrätt: Gravad lax och hälleflundra ihop med cesarsallad med räkor
  • Creme brulee med chocklad

Kvällens whiskytema var Aberlour men där även en vällagrad tequila smög sig in:

  • Aberlour A´bunadh
  • Aberlour 15 YO från svensk eldvatten
  • Aberlour 18 YO
  • Tequila Jose Cuervo extra anejo

Whiskyprovning 230318

Denna kväll var det Leif som bjöd in och kvällens gäst var Hans Kilander. Middagen bestod av följande:
  • Förrätt: Asiatisk räkcocktail
  • Huvudrätt: Fläskfilé i apelsin och senapsås
  • Dessert: Vitchockladpannacotta med passionsfrukt

Kvällenns whiskytema blev provsmakning från Agitator. Nedanstående sorter provades:

  • Unpeated ex PX cask
  • Unpeated ex Bourbon cask
  • Peated ex Islay cask
  • Argument Kastanj

Whiskyprovning 231111

Denna lördagkväll i ett fuktigt november samlades vi hemma hos Peter. Som vanligt förförde han oss med sitt trollspö när det gäller matlagning. Kvällens 3 rätters meny bestod utav:
  • Förrätt: 3 sorters toast med svamp, lax och räkor.
  • Huvudrätt: Älggryta med rotsaker på franskt vis.
  • Dessert: Cheesecake med varma hjortron.

Kvällens whiskylina bestod av 3 sorter som Leif inhandlat på årets herresa till Skottland (till Ardnamurchan) plus en sigle malt från Sydafrika.

  • Three ships 12 YO
  • Benromach 19 YO distillery exclusive
  • Glendronach 11 YO handfilled ex ooloroso
  • Glenburgie 14 YO från Gordon & McPhail

Utöver whisky provades också 3 sorters kaffe från Etiopien, Brasilien och Jemen.

 

Whiskyprovning 240323

Denna afton var vi hembjudna till vår ädle BJ i metropolen Lerum. BJ gick som vanligt omkring i kalasbyxor som det anstår en man utav denna dignitet. Kvällens måltid enligt följande:

 

  • Förrätt: Skaldjurstoast
  • Huvudrätt: Boef Bourginon med potatis och sallad
  • Dessert: Creme Brulé på BJ:s vis

Kvällens provning utöver nedanstående Benromach-trio bestod utav 2 armegnac som medtogs av Snyggve

  • Benromach contrast organic 2023 relesae
  • Benromach 15 YO
  • Benromach contrast peat smoke Sherry cask finished

 

Whiskyprovning 241012

Denna kväll samlades vi hos Nisse ute i Tuve. Vår älskade Snyggve blev ynklig varför vi blev en man kort. Kvällens gäst blev Christer som dök upp direkt från hockey på Scandinavium. Kvällens tema beträffande maten var Norrland och beträffande whisky så körde vi enbart svenska sorter. Kvällens meny enligt följande:

  • Förrätt: Citrongravad röding
  • Huvudrätt: Hjortstek med blåbärsås och potatismos med palsternacka
  • Dessert: Glass med varma bär

Kvällens whisky enligt följande:

  • High Coast Berg
  • High Coast Hav
  • High Coast private cask (Janne, Kalle och Kompani)
  • Mackmyra private cask (West-Race)
  • Spirit of Hven - Tycho´s Star